Ensimmäiset Oulun Musiikkijuhlat järjestettiin helmikuun lopulla vuonna 1991. Festivaalin taiteellinen johtaja Seppo Kimanen oli valinnut musiikkijuhlien teemaksi Mozartin sävellykset ja niiden rinnalle ”vaihtoehtoisia tyylejä”. Mozartin kuolemasta tuli juhlien alla kuluneeksi 200 vuotta, ja häneen tutustuttiin festivaalin aikana niin oopperasäveltäjänä, sinfonikkona, piano-, huilu- kuin liedsäveltäjänäkin. Musiikkijuhlien ensimmäisenä toiminnanjohtaja toimi Pekka Tähkävuori.
Esiintyjiksi ensimmäisille Oulun Musiikkijuhlille oli kutsuttu muun muassa saksalainen Nomos-kvartetti, neuvostoliittolaiset Mark Pekarskin lyömäsoitinyhtye, Tchaikovsky Trio ja Moskovan kamariakatemia, Radion Sinfoniaorkesteri, pianisti Robert Levin, koloratuurisopraano Dilber sekä Kuhmon Kamarisolistit, eli ryhmä kansainvälisiä kamarimuusikkoja, joita yhdisti esiintyminen useina kesinä Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla.
Festivaalin klassiseen ohjelmistoon kuului sinfoniakonsertteja ja kamarikonsertteja sekä solistikonsertteja, joita järjestettiin Madetojan salissa usein kaksi tai jopa kolme peräkkäin. Madetojan salin lisäksi konsertteja järjestettiin myös Oulun kaupungintalolla. Festivaalin ohjelmaan kuului myös eläinteemainen päiväkonsertti, jossa Poulenc:n Babar-norsun tarinaa kertoi Lasse Pöysti yhdessä pianisti Bruno Rigutton kanssa, ja konsertin toisena osana kuultiin Saint-Saensin suosittu Eläinten karnevaali -teos.